Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Βόμβες" Κομισιόν για τους θανάτους στην Ελλάδα και την κατάσταση των νοσοκομείων!

 

"Προφίλ Υγείας 2021" - Μια έκθεση που αποκαλύπτει μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης στη χώρα μας κατά έξι μήνες, αλλά και τραγικό έλλειμμα φροντίδας για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα

"Αδειάζει" την ελληνική κυβέρνηση η ίδια η...Κομισιόν, αφού στην έκθεση της με τίτλο «Προφίλ Υγείας 2021», αποκαλύπτει ότι το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα, εξαιτίας της πανδημίας, μειώθηκε κατά έξι μήνες, η Covid συνδέεται τελικά με έναν στους 25 θανάτους, δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι απώλειες να είναι ακόμη περισσότερες.  Όμως, δεν εκτίθεται η χώρα μας, μόνο για τα θέματα του κορονοϊού, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία. Επισημαίνεται πως η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλό ποσοστό μη καλυπτόμενων αναγκών των πολιτών της. Το έλλειμμα αφορά κυρίως όσους έχουν πιο χαμηλά εισοδήματα!

Κατά έξι μήνες μειώθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα, εξαιτίας της πανδημίας. Αν και η χώρα μας βρίσκεται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και επλήγη λιγότερο το 2020 από τον κορωνοϊό, η Covid συνδέεται τελικά με έναν στους 25 θανάτους. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι απώλειες να είναι ακόμη περισσότερες.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, με τίτλο «Προφίλ Υγείας 2021». Στην έκθεση, που παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, επισημαίνεται πως η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλό ποσοστό μη καλυπτόμενων αναγκών των πολιτών της. Το έλλειμμα αφορά κυρίως όσους έχουν πιο χαμηλά εισοδήματα.

Προβληματική παρουσιάζεται και η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία, στοιχείο που μπορεί να παρέχει την ερμηνεία στην περιπέτεια που βιώνει η χώρα μας με την πανδημία και τα ρεκόρ στους θανάτους. «Περίπου ένα στα τέσσερα άτομα ανέφερε ότι απέφυγε να λάβει περίθαλψη κατά τους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.


Προσδόκιμο ζωής


Σύμφωνα με το iatronet.gr: 

Για το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως το 2020 αντιστοιχούσε σε 81,2 έτη και ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (80,6). Ήταν, όμως, χαμηλότερο σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της νότιας και δυτικής Ευρώπης.

Η μείωσή του κατά 6 μήνες στην Ελλάδα είναι μικρότερη από τη μέση μείωση κατά περίπου 8 μήνες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2020, η Covid-19 «ευθυνόταν» για περίπου 5.000 θανάτους στην Ελλάδα (4% του συνόλου των θανάτων). Έως το τέλος Αυγούστου του 2021, καταγράφηκαν 8.680 επιπλέον θάνατοι, που στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούσαν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Το σωρευτικό ποσοστό θνησιμότητας από την Covid-19 έως το τέλος Αυγούστου ήταν περίπου 20% χαμηλότερο στην Ελλάδα από τον μέσο όρο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1.270 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε σύγκριση με 1.590).Ωστόσο, ο ευρύτερος δείκτης της υπερβάλλουσας θνησιμότητας, ο οποίος ορίζεται ως θάνατοι από όλες τις αιτίες σε επίπεδα πάνω από τα αναμενόμενα με βάση προηγούμενα έτη, υποδηλώνει ότι ο αριθμός θανάτων που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19 θα μπορούσε να είναι υψηλότερος.


Σύστημα Υγείας


Σε σχέση με τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως οι κατά κεφαλήν δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα (1.603 ευρώ) εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7,8 % του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 9,9 % στην ΕΕ το 2019.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (35%) καταβάλλεται απευθείας από τα νοικοκυριά, κυρίως με τη μορφή συμμετοχής για φάρμακα και άμεσων πληρωμών για υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στη δέσμη παροχών.

Ιστορικά, οι δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ από το 2015 παρατηρήθηκαν μικρές αλλά σταθερές αυξήσεις. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της Covid-19, είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης το 2020 για τη στήριξη του τομέα της Υγείας.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αποκαλυπτικές αναφορές για τη στρέβλωση του ΕΣΥ. Όπως επισημαίνεται, οι υπηρεσίες και οι δομές Υγείας συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις αστικές περιοχές. Πριν από την πανδημία υπήρχαν, κατά μέσο όρο, 4,2 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, πολύ κάτω από τις 5,3 κλίνες που ήταν η αναλογία στην ΕΕ συνολικά.

Οι δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη ανέρχονται στα δύο πέμπτα του προϋπολογισμού για την Υγεία. Δεδομένων των συνολικά μειωμένων δαπανών της για την Υγεία, το 2019 η Ελλάδα δαπάνησε λιγότερους πόρους κατά κεφαλήν σε όλες τις υπηρεσίες του συστήματος Υγείας, σε σύγκριση με τους μέσους όρους στην ΕΕ, με εντονότερη τη διαφορά στις δαπάνες για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και μακροχρόνια φροντίδα.


Ακάλυπτες οι ανάγκες του κόσμου


Κατά την τελευταία δεκαετία, τα επίπεδα μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης ήταν σταθερά υψηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα του συνόλου της ΕΕ.

Το 2019, η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ μετά την Εσθονία: το 8,1% του ελληνικού πληθυσμού ανέφερε μη καλυπτόμενες ανάγκες λόγω κόστους, απόστασης που πρέπει να διανυθεί ή χρόνου αναμονής, σε σύγκριση με 1,7% κατά μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ.

Οι μη καλυπτόμενες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους (13,1%) το 2016 και κατόπιν μειώνονταν σταθερά κατά περίπου 15% κάθε χρόνο. Ωστόσο, ακόμη και το 2019 η Ελλάδα εξακολουθούσε να παρουσιάζει μακράν τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τις μη καλυπτόμενες ανάγκες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων.

Από έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), η οποία κάλυψε τους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας Covid-19, διαπιστώθηκε ότι το 24% των Ελλήνων που απάντησαν, ανέφεραν μη καλυπτόμενες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης, έναντι 21% σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αυτό οφείλεται πιθανόν σε παράγοντες όπως η αναβολή των μη βασικών υπηρεσιών από τους παρόχους και ο φόβος των ασθενών μήπως τους μεταδοθεί ο κορωνοϊός.

Ένα άλλο πιθανό εμπόδιο στην πρόσβαση είναι τα μηνιαία όρια στον αριθμό των καλυπτόμενων από τον ΕΟΠΥΥ επισκέψεων ανά ιατρό, στον αριθμό παραπεμπτικών για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις και στις συνταγογραφήσεις (όριο δαπάνης), τα οποία εφαρμόζονται από το 2012.

Παρότι οι περιορισμοί αυτοί μείωσαν τα περιθώρια υπερθεραπείας και αντιμετώπισαν το πρόβλημα της προκλητής ζήτησης, ενδέχεται παράλληλα να είχαν ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς είτε να καθυστερούν την αναζήτηση περίθαλψης, είτε να στρέφονται σε εναλλακτικό πάροχο, είτε να πληρώνουν για μια επίσκεψη απευθείας με άμεση πληρωμή.


Βασίλης Κούδας: "Ακόμα και η Κομισιόν"!





"Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την Κομισιόν που και η ίδια η Κομισιόν, απ΄ ό,τι ξέρουμε δεν είναι ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει", σχολιάζει στη "Ν.Κρήτη" την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ψυχίατρος - συνδικαλιστής, μέλος της Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Ηρακλείου και του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Βασίλης Κούδας. 

"Εξάλλου, μην ξεχνάμε, πως με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γίνει οι μεγάλες αλλαγές, προς το χειρότερο, σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας. Με αυτόν τον τρόπο συστήματα υγείας με πολύ μεγάλη παράδοση έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά, όπως είναι της Γαλλίας, της Γερμανίας και φυσικά της Μεγάλης Βρετανίας. Γιατί αυτές οι αποφάσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τριάντα χρόνια πριν, το 1992 με τη "Λευκή Βίβλο", η οποία καθόριζε ότι η Υγεία, η Παιδεία και άλλα κοινωνικά αγαθά όπως θέλουμε να τα λέμε, είναι "εμπορεύματα" άρα με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίζονται"!

Στο σημείο αυτό, ο γνωστός επιστήμονας καταγγέλλει ότι, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει ξεκαθαρίσει πως η πανδημία απέδειξε πως χρειάζεται η ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, εντούτοις τα συστήματα υγείας όλων των χωρών αντί να ενισχύονται, αποδυναμώνονται διαρκώς.

"Αποτέλεσμα αυτού, ήταν αυτά τα στοιχεία που διαβάσαμε σε αυτή την έκθεση...Και θέλω να πω και κάτι άλλο...Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει ότι διαχειρίζεται καλά την πανδημία και ότι οι υπόλοιποι δείκτες είναι θετικοί με εξαίρεση τη ζωή των ανθρώπων, όπως είπε ο Πρωθυπουργός "ναι μεν δεν τα πήγαμε καλά στους θανάτους την προηγούμενη χρονιά, αλλά είχαμε καλή τουριστική ανάπτυξη", είναι μια προσπάθεια ντροπιαστική... Η ζωή των ανθρώπων δεν αναπληρώνεται με τίποτα. Άρα και γι αυτό τον λόγο, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση, έχει αποτύχει στο κομμάτι της πανδημίας και ηθελημένα έχει αποτύχει"...

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κούδας υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση, ηθελημένα μείωσε τους προϋπολογισμούς κατά 500 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονιά και κατά 200 και πλέον τη φετινή. Ηθελημένα, προσπαθεί να αποδείξει ότι η πανδημία φθίνει, ενώ άλλα μας λένε τα νούμερα. Άλλα μας λεν τα νούμερα κάθε μέρα...Ότι, ναι μεν είναι πιο ήπιο το στέλεχος "όμικρον" όμως λόγω της μεταδοτικότητας του, εξίσου πολλοί άνθρωποι καταλήγουν στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να χρειάζονται την νοσοκομειακή φροντίδα"...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, "η κυβέρνηση από την άλλη προσπαθεί να υποβαθμίσει τις υπόλοιπες ασθένειες,  δηλαδή τα περιστατικά που προέρχονται από άλλες αιτίες αλλά λόγω του covid αυτές οι ασθένειες έχουν γνωρίσει έξαρση και θα γνωρίσουν ακόμα μεγαλύτερη. Και αυτό το λένε όλοι οι ειδικοί. Και δυστυχώς καθημερινά και σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες αρνητικές εξελίξεις, δηλαδή την ακρίβεια, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του βιοτικού επιπέδου, ξέρουμε ότι τα πράγματα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο. Και αποδεικνύεται ότι η μόνο απάντηση, είναι ο οργανωμένος αγώνας όχι μόνο των υγειονιμικών, αλλά ολόκληρου του λαϊκού και εργατικού κινήματος, γιατί η υγεία αφορά όλο τον κόσμο"...

Καταλήγοντας, λέει χαρακτηριστικά: "Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα των χρόνιων παθήσεων. Αυτά τα "μετά covid σύνδρομα", όπως λέγονται. Πώς θα αντιμετωπιστούν; Επομένως, απαιτείται και μία ακόμα μεγαλύτερη επέκταση του συστήματος υγείας εκτός των άλλων και για τις περιπτώσεις αυτές"...


Κυριάκος Θεοδοσάκης: "Αφήνουν τον κόσμο απροστάτευτο"



"Η μελέτη αυτή της Κομισιόν αναφέρει τα αυτονόητα",
λέει από την πλευρά του στη "Ν.Κρήτη" το μέλος της διοίκησης της  ΠΟΕΔΗΝ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ  Κυριάκος Θεοδοσάκης. 

"Δεν είναι μόνο τα περιστατικά covid που χρίζουν της δημόσιας υγείας, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά περιστατικά που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας, των οποίων η αντιμετώπιση λόγω της πανδημίας, πάει πολύ πιο πίσω. Έχουμε και μήνες. Έχουμε και χρόνο. Και καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει επιπτώσεις και στην υγεία αλλά και στη ζωή των συμπολιτών μας", σύμφωνα με τον Κυριάκο Θεοδοσάκη.

"Είναι ζητήματα που έχουμε θέσει από αρχή της πανδημίας και γι αυτό είπαμε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να στηριχτεί και με ανθρώπινο δυναμικό και με χρηματοδότηση, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει και στην πανδημία, αλλά να αντιμετωπίζει και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας του κάθε συμπολίτη μας, ο οποίος δικαιούται και η Πολιτεία υποχρεούται να τη δώσει"...

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει: "Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το υπουργείο σαν πολιτικό όραμα έχει το καινούργιο σύστημα υγείας, το οποίο όπως το οραματίζεται, θα αλλάξει εντελώς. Επαναφέρουν τους μάνατζερ στα νοσοκομεία. Ανοίγει το παιχνίδι του ιδιωτικού τομέα και η ιδιωτικοποίηση θα προκαλέσει προβλήματα και σε μας τους εργαζόμενους αλλάζοντας τις εργασιακές σχέσεις, όσο και στην κοινωνία ως προς την πρόσβαση που θα έχει πλέον στις υπηρεσίες της υγείας"...


Δημήτρης Βρύσαλης:"Επιβεβαιώνεται η τραγωδία που ζει ο λαός μας"





"Επιβεβαιώνεται και από την έκθεση της Κομισιόν, ότι η τραγωδία που ζει ο λαός μας δύο χρόνια τώρα, μόνο παροδική δεν είναι. Έχει ανοίξει βαθιές πληγές", καταγγέλλει στη "Ν.Κρήτη" και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης. "Αποτυπώνεται, επίσης, ότι στο Σύστημα Υγείας που ζούμε στη χώρα μας, το 35% των κατά κεφαλήν δαπανών για την υγεία, καταβάλλεται με απευθείας πληρωμές από τα νοικοκυριά, ενώ το 2019 το 8,1% του πληθυσμού, αναφέρει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της υγείας λόγω κόστους ή απόστασης. Όλα αυτά τα συμπεράσματα, δεν αποτελούν παραφωνία ενός συστήματος υγείας που δουλεύει...ρολόι, αλλά είναι τα αποτελέσματα, συστημάτων υγείας και πλην της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, η συνολική νοσηρότητα από άλλες παθήσεις, όλο και μεγαλώνει, καθώς στο ΠΑΓΝΗ χιλιάδες χειρουργεία έχουν ακυρωθεί, ενώ κρίσιμες θεραπείας και διαγνωστικές εξετάσεις, έχουν μείνει πίσω, αφού τμήματα και κλινικές κλείνουν, προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια", όπως τονίζει στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ν. Ηρακλείου Δημήτρης Βρύσαλης.

Και δεν έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή. "Το 2021 έχουμε και τη μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 570 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2020 και κατά 279 εκατομμύρια ευρώ, το 2022. Με αυτούς τους αριθμούς, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν, οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες και παράλληλα, να πούμε, ότι αποτέλεσμα όλης αυτής της πολιτικής, είναι και οι αυξημένοι θάνατοι. Και την ίδια ώρα, το ΕΣΥ διατηρείται υποστελεχωμένο με 30.000 οργανικές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι που ίσχυε από πριν την πανδημία. Και εξαναγκάζουν με «εντέλλεσθε» γιατρούς άλλων ειδικοτήτων να διαχειρίζονται τους ασθενείς των κλινικών covid. Αυτό σε συνδυασμό και με το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό ανά βάρδια,  αποτελεί και τη σημαντική αιτία των καθημερινών θανάτων που έχουμε στη χώρα μας. Επίσης, έχουμε μειωμένα κρεβάτια στις ΜΕΘ και τη στελέχωση τους με ελλιπέστατο νοσηλευτικό προσωπικό"...



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αχ βρε Κούλα...

  (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ) Βρέθηκες κι εσύ στον λάθος τόπο ήσουν δυστυχώς, στη λάθος ώρα, πίστευες πως θα περάσει η μπόρα, αλλά δεν θα πέρναγε, γαμώτο... Έτρεξες, μα ήσουνα γυναίκα όπως κάθε πλάσμα που δεν έχει, δύναμη να φύγει όταν βρέχει, απ' του εφιάλτη τη φαρέτρα... Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα σε μια βρώμικη και άθλια Πατρίδα. Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα. Δεν υπάρχει πια, καμιά ελπίδα. Ποια αστυνομία και ποιο κράτος μόνο υπουργούς θα προστατεύει, όταν κάθε θύμα θα πεθαίνει, κι όλοι εμείς θα ζούμε κατά λάθος. Βρέθηκες, που λες, στον λάθος τόπο, ήσουνα κι εσύ στη λάθος χώρα, νόμιζες πως θα περάσει η μπόρα μα δεν πέρασε, ποτέ, γαμώτο.... Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα σε μια βρώμικη και άθλια Πατρίδα. Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα. Δεν υπάρχει πια, καμιά ελπίδα. (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 - xrispapadakis@gmail.com)

Μεγαλώνω....

    (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ) Μεγαλώνω μα δεν έβαλα μυαλό δεν φοβάμαι και δεν θέλω να ελπίζω, σ΄έναν κόσμο που ν΄αντέξω προσπαθώ αλλά τον βρίζω... Μεγαλώνω αλλά κάνω σαν παιδί δεν πιστεύω τους μεγάλους, δε φοβάμαι κι όταν πρέπει να σας πω ποιος  είμ' εγώ... δεν θυμάμαι... Μία μύτη βγήκε πρώτη μες στο φως, και από πίσω το μωρό να κλαψουρίζει,   καμιά φορά σαν να το βλέπω, να γελά και να με βρίζει... Κι αν μεγάλωσα δεν έβαλα μυαλό 54 κεράκια, σαν φυσήξω και δε σβήσετε στο πρώτο μου το "φου" θα σας βρίσω... Μεγαλώνω μα δεν έβαλα μυαλό μου το λένε αρκετοί "για το καλό μου", πως θα πρέπει να κοιτάω κάποιες φορές τον εαυτό μου. Να προσέχω και να βγάζω τον σκασμό όταν ο φόβος όλα γύρω θα τα λιώνει, να΄το πάλι...αυτό το άσχημο μωρό, που με μουτζώνει! (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - xrispapadakis@gmail.com - ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024)

Όσους μου λένε "σ΄ αγαπώ"...

Έρχονται μέρες που τους βλέπεις να γελάνε να σου υπόσχονται μεγάλες εποχές, αλλά μετά, έρχονται πάλι οι βροχές καθώς θα βλέπεις τις χαρές να προσπερνάνε. Έρχονται ώρες που πιστεύεις σε χαρές κάθεσαι κάτω και σκουπίζεις τον ιδρώτα, αλλά σε γέλασαν και πάλι, όπως πρώτα και συνεχίζεις να σκαλίζεις τις πληγές. Έρχονται χρόνια που δεν ξέρεις να γελάς αντέχεις όμως και παλεύεις στη ζωή σου, κάτι αγάπες ήρθαν για λίγο στην ψυχή σου, αλλά τις έχασες και τις αναζητάς. Έρχονται όνειρα που βλέπεις διαρκώς μα στο ξημέρωμα γίνονται εφιάλτες, και όλο πνίγεσαι σε ωραίες αυταπάτες, αλλά πεθαίνεις, κάθε ώρα, μοναχός. Μα όσα έρθουν θα περάσουν ευτυχώς κι ύστερα πάλι, θα ξανάρθουν και θα φύγουν, είναι ανάποδος ετούτος ο καιρός και όσα γίνονται μπορεί να ξαναγίνουν. Θα΄ρθουν μετά άλλες στιγμές μέσα στο φως που θα σκεφτόμαστε το χθες και θα γελάμε, αλλά ωστόσο θα έχει φύγει η ζωή κι όσους μου λένε "σ΄αγαπώ"... θα τους φοβάμαι.  (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...