Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγκόσμιος συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών

 

Στην Ελλάδα είχαμε κρούσμα τον Δεκέμβριο - "Είμαστε στη μέση λαών και πολιτισμών και πρέπει να προσέχουμε",  λέει στη "Ν.Κρήτη" ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης




Ραγδαία είναι τους τελευταίους μήνες, η εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών, με συνέπεια ένας παγκόσμιος συναγερμός να είναι σε εξέλιξη. O ιός είναι πλέον παρών στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, 40 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Αφρική μάχονταν τους τελευταίους μήνες για να κρατήσουν την απειλή υπό έλεγχο. Το Ισραήλ έχει θανατώσει πάνω από ένα εκατομμύριο πτηνά από τις αρχές του 2022 με τους αρμόδιους να μιλάνε για «τη χειρότερη επιδημία γρίπης των πτηνών ποτέ». Οι υποτύποι H5N1, H5N3, H5N4, H5N5, H5N6 και H5N8 της γρίπης των πτηνών κυκλοφορούν σε πληθυσμούς πτηνών και πουλερικών σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας ανησυχίες στο OIE!

Τον περασμένο μήνα, η Γενική Διευθύντρια του OIE Monique Eloit είπε στο Reuters ότι «αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη επειδή βλέπουμε να εμφανίζονται νέα στελέχη, κάτι που δυσχεραίνει την παρακολούθησή τους» δήλωσε στο Reuters η γενική διευθύντρια Μονίκ Ελουά.

«Ο κίνδυνος είναι ότι τελικά θα μεταλλαχθεί ή θα υβριδοποιηθεί με ιούς της ανθρώπινης γρίπης και θα μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων» εξήγησε.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 προκάλεσε μεγάλες επιδημίες σε πτηνοτροφεία την περασμένη δεκαετία και ενίοτε μεταδίδεται και σε ανθρώπους, συνήθως εργαζομένους σε πτηνοτροφεία. Σύμφωνα με τον OIE, περίπου 850 άνθρωποι σε διάφορες χώρες έχουν προσβληθεί από τον υπότυπο που κυκλοφορεί τώρα σε Ευρώπη και Ασία. Οι μισοί ασθενείς πέθαναν.


Χαμός στην Ισπανία


Την περασμένη Παρασκευή  ανακοινώθηκε, ότι οι Ισπανικές αρχές θανάτωσαν περισσότερες από 130.000 κότες μετά τον εντοπισμό μιας εστίας γρίπης των πουλερικών σε μια επιχείρηση εντατικής εκτροφής στη βόρεια περιοχή Καστίλης και Λεόν, κάτι το οποίο δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ και το  Reuters, τα κουφάρια των πτηνών πετάχθηκαν σε ένα φορτηγό με ανοιχτή οροφή, που τα μετέφερε σε ένα σημείο καύσης έξω από το αγρόκτημα, έδειξαν εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace. «Τα κατάλληλα μέτρα σφαγής και διάθεσης των υπολειμμάτων όλων των ζώων έχουν ληφθεί στη φάρμα, η οποία παραμένει σε καραντίνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τοπική ένωση κτηνιάτρων.

Οι αρχές έχουν αποκλείσει μια περιοχή 10 χιλιομέτρων γύρω από το αγρόκτημα, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Ισκάρ στην επαρχία Βαγιαδολίδ, περίπου 130 χλμ βορειοδυτικά της Μαδρίτης, αλλά τονίζουν ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος για τους ανθρώπους.


Στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών


Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μακεδονίας  στις 6 Δεκεμβρίου 2021 ανιχνεύτηκε ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (υπότυπος H5Ν1) σε έναν ημιθανή βουβόκυκνο (Cygnus olor) που εντοπίστηκε στο δέλτα του Έβρου. Οι ειδικοί θα προσδιορίσουν το αμέσως προσεχές διάστημα επακριβώς και η παθογονικότητα του ιού, ωστόσο εκτιμάται ότι πρόκειται για στέλεχος υψηλής παθογονικότητας (HPAI). 

Το συγκεκριμένο εύρημα όπως αναφέρει η ανακοίνωση, καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος τύπος προσβάλλει  τα πτηνά και  λιγότερο συχνά μπορεί να προσβάλλει τους χοίρους και ακόμα σπανιότερα τους ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά. Ωστόσο, το εύρημα αυτό καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας μας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία επισημαίνει ότι οι κάτοχοι οικόσιτων πτηνών θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

-Να μην τα κρατούν σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αγρούς κλπ.) αλλά μέσα στα κοτέτσια.

-Τα ανοίγματα των κοτετσιών επιβάλλεται να καλύπτονται με σίτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά.

-Να μην εκτρέφονται πάπιες και χήνες μαζί με άλλα είδη πουλερικών. Οι πάπιες και οι χήνες επιβάλλεται να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.

Επίσης, συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πουλερικών:

-Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατόν πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά. 

-Για την είσοδό τους στο κοτέτσι να αλλάζουν ρούχα και υποδήματα. 

-Να καθαρίζουν καλά το χώρο γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που θα προσελκύουν άγρια πτηνά.

-Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.

-Σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί αυξημένη θνησιμότητα πουλερικών ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες πουλερικών που βρίσκονται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τους υδροβιότοπους ή υδατοσυλλογές της περιοχής που βρέθηκαν τα κρούσματα.

-Οι κυνηγοί που κατά την κυνηγετική περίοδο έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά, δυνητικά μολυσμένα με ιούς της γρίπης των πτηνών, θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής κατά τον καθαρισμό, την προετοιμασία και το μαγείρεμα πτερωτών θηραμάτων.



"Θα έχουμε μεγάλες καταστροφές"


Μιλώντας στη "Ν.Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης, έκανε λόγο για έναν ιό, με δύο τεράστιες διαστάσεις. Η πρώτη διάσταση αφορά στη θνησιμότητα που προκαλεί στα πτηνά. "Επειδή η θνησιμότητα των πτηνών είναι πάνω από 90%, ο ιός της γρίπης των πτηνών αποδεκατίζει την πτηνοτροφία! Άρα το πρώτο μέτρο αντίδρασης σε αυτό, είναι ο αντοπισμός των εκτροφών και η σφαγή των εκτροφών για να μην εξαπλωθεί, γιατί είναι κάτι που δεν ελέγχεται εύκολα. Και η δεύτερη διάσταση, είναι αυτό που έχει σχέση με θέματα δημόσια υγείας. Επειδή οι ιοί της γρίπης που υπάρχουν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς μπορούν και μεταλλάσσονται,  υπάρχει κίνδυνος και αυξημένη πιθανότητα, να προκύψει ένα στέλεχος γρίπης, το οποίο να προκαλέσει μια πανδημία στον άνθρωπο"!

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, επισημαίνει, ότι "ακριβώς γι αυτούς τους λόγους, έχουμε μέτρα σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι το επίπεδο της πτηνοτροφίας γιατί τα πτηνά είναι το πρώτο κρέας σε κατανάλωση και το δεύτερο επίπεδο είναι να αποφύγουμε τον διασκορπισμό των ιών. Η Ελλάδα πάντως είναι πάντα εκτεθειμένη γιατί είναι σταυροδρόμι, όπως είναι και σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Γιατί ο τόπος μας και η θέση μας είναι πολύτιμη. Και αυτό είναι και το πλεονέκτημα αλλά και το πρόβλημα αυτού του τόπου"...





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όσους μου λένε "σ΄ αγαπώ"...

Έρχονται μέρες που τους βλέπεις να γελάνε να σου υπόσχονται μεγάλες εποχές, αλλά μετά, έρχονται πάλι οι βροχές καθώς θα βλέπεις τις χαρές να προσπερνάνε. Έρχονται ώρες που πιστεύεις σε χαρές κάθεσαι κάτω και σκουπίζεις τον ιδρώτα, αλλά σε γέλασαν και πάλι, όπως πρώτα και συνεχίζεις να σκαλίζεις τις πληγές. Έρχονται χρόνια που δεν ξέρεις να γελάς αντέχεις όμως και παλεύεις στη ζωή σου, κάτι αγάπες ήρθαν για λίγο στην ψυχή σου, αλλά τις έχασες και τις αναζητάς. Έρχονται όνειρα που βλέπεις διαρκώς μα στο ξημέρωμα γίνονται εφιάλτες, και όλο πνίγεσαι σε ωραίες αυταπάτες, αλλά πεθαίνεις, κάθε ώρα, μοναχός. Μα όσα έρθουν θα περάσουν ευτυχώς κι ύστερα πάλι, θα ξανάρθουν και θα φύγουν, είναι ανάποδος ετούτος ο καιρός και όσα γίνονται μπορεί να ξαναγίνουν. Θα΄ρθουν μετά άλλες στιγμές μέσα στο φως που θα σκεφτόμαστε το χθες και θα γελάμε, αλλά ωστόσο θα έχει φύγει η ζωή κι όσους μου λένε "σ΄αγαπώ"... θα τους φοβάμαι.  (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

"Των παιδιών σας τις κραυγές"

  ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Ένα τρένο μες στις φλόγες θα περνάει κάθε χρόνο, οι ψυχές θα κατεβαίνουν στην Κοιλάδα των Τεμπών, οι γονείς τους στις πλατείες θα ξεχάσουνε τον πόνο, γιατί θα΄χουν στην καρδιά τους τα χεράκια των παιδιών. Κάθε 28 Φλεβάρη ο λαός θα πλημμυρίζει, δρόμους, πάρκα και πλατείες και θα φέρνει ανατροπές, κάθε χρόνο τέτοια μέρα ένα τρένο θα σφυρίζει, "μην ξεχνάτε" θα μας λέει "των παιδιών σας τις κραυγές" Ένα τρένο μες στις φλόγες θα περνάει κάθε χρόνο, να μην ξεχαστούν τα Τέμπη μέχρι να΄ρθει η στιγμή τα παιδιά που ταξιδεύουν νά'χουν πάλι οξυγόνο, θα ξανάρθει η ελπίδα αν γλιτώσει το παιδί. Κάθε 28 Φλεβάρη κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ένα τρένο θα σφυρίζει στου λαού μας τις καρδιές, κάθε χρόνο τέτοια μέρα ένα τρένο θα σφυρίζει, "μην ξεχνάτε" θα μας λέει "των παιδιών σας τις κραυγές". ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΡΙΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025

Περιμένω...

  (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ) Ένα χρόνο μετά περιμένω να φτάσεις, ένα τρένο, φωτιά αλλά δεν θα προφτάσεις, υπουργοί και λαός δολοφόνοι και αίμα, ένα χρόνο μετά κι όλα μοιάζουν με ψέμα. Νύχτα φρίκης σαν χθες μια Ελλάδα στο χάος, "όταν φτάσω", μου λες, "θα σε πάρω μπαμπά", μα το τρένο αυτό σαν φλεγόμενος τάφος, καίει αθώες ψυχές που θα γίνουν πουλιά. Ένα χρόνο μετά δικαστές και ρουφιάνοι, ένα σύστημα σάπιο τη συγκάλυψη κάνει, οι φτωχοί να πεθαίνουν από "ανθρώπινο λάθος", να μην βγαίνει ποτέ ότι φταίει το κράτος. Ένα χρόνο μετά κι οι κραυγές δεν θα πάψουν, έχουν γίνει φωτιά τη βρωμιά θα την κάψουν, είναι όλοι μαζί σ' ένα όμορφο τρένο, όταν φτάσεις ρε 'σύ, στείλε μου... Περιμένω... (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - xrispapadakis@gmail.com  https://www.neakriti.gr/apopseis/2043392_perimeno?fbclid=IwAR3W6Wdgxgz2Jrx8RfqvZEyhyRWAjcigz4NeoqcKSf2MuJy57ZitFkf4vhY - ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 ΣΤΟ neakriti.gr - Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΑΡΚ...