Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ναι" στις επιστροφές των περικοπών των συντάξεων, αλλά υπάρχει διαχωρισμός για επικουρικές και δώρα! Αντισυνταγματικές οι περικοπές στο 11μηνο κενό του Νόμου Κατρούγκαλου, λέει το ΣτΕ αλλά διαχωρίζει τους δικαιούχους σε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων - Η δέσμευση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ


 

Σε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, με συνέπεια να καλούνται τώρα από τις συνταξιουχικές οργανώσεις της χώρας οι ίδιοι οι κυβερνώντες να δώσουν πολιτική λύση, διαχωρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας τους συνταξιούχους της χώρας, ως προς τις επιστροφές των ποσών που τους περιέκοψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το Νόμο Κατρούγκαλου για ένα 11μηνο: Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάϊο του 2016. Περίοδος που αποτελούσε νομικό κενό για τη νομιμοποίηση των μνημονιακών περικοπών, μέχρι που ξεκίνησε η ισχύς  του εν λόγω νόμου, ο οποίος από τον Μάϊο του 2016 και μετά θεωρείται...συνταγματικός επαναφέροντας τις μνημονιακές περικοπές, παρά το γεγονός ότι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους και  στους αγρότες της χώρας, που συγκρούστηκαν πολλές φορές στο κέντρο της Αθήνας με τις δυνάμεις καταστολής!

Συγκεκριμένα, με πέντε αποφάσεις, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έκρινε ότι είναι συνταγματική η επιστροφή ποσών για περικοπές 11 μηνών σε κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές, και η απόσβεση των λοιπών αξιώσεων των συνταξιούχων για όσους δεν άσκησαν αγωγή έως 31.7.2020.

Οι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως εάν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια ή όχι, δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 για τις περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους (με εξαίρεση τις επικουρικές). Όμως, την ίδια ώρα, δημιουργείται ο διαχωρισμός σε βάρος όσων δεν προσέφυγαν δικαστικά μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, καθώς εκείνοι δεν δικαιούνται να πάρουν πίσω τα ποσά που τους κρατήθηκαν, από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων, δηλαδή του Δώρου Χριστουγέννων, του Δώρου Πάσχα και του Δώρου Θερινής Άδειας, που θα δοθούν μόνο σε εκείνους που είχαν κάνει δικαστικές προσφυγές!

Εδώ, όμως, δημιουργείται μία μεγάλη αδικία που εγείρει σοβαρό πολιτικό ζήτημα, καθώς, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ έλεγαν στους συνταξιούχους, "μην κάνετε προσφυγές. Έτσι κι αλλιώς, θα δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα για όλους, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη"!...

 

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας

 


Όπως αναφέρει το ΣτΕ,  «απορρίφθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως σωματείων και συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα κατά της κοινής υπουργική απόφασης Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 «επιστροφή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα» κατά το σκέλος:

 

α)   προβλέπεται η επιστροφή σε όλους τους συνταξιούχους (ανεξαρτήτως αν είχαν ασκήσει ένδικα βοηθήματα ή όχι) ποσών που αντιστοιχούν σε μειώσεις μόνον των κύριων συντάξεων (μειώσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις 2287-2288/2015 αποφάσεις του ΣτΕ) για χρονικό διάστημα 11 μηνών, από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, ενώ δεν προβλέπεται η επιστροφή ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των επιδομάτων αδείας και εορτών, και

 

 

β)   προβλέπεται η καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές κύριων συντάξεων  σύμφωνα με το άρθρο 114 παρ. 4 του ν. 4714/2020, όπως ισχύει, οι επιπλέον αξιώσεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις, δυνάμει του ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11.6.2015 έως την δημοσίευση του ν. 4387/2016, εφόσον, ως προς τις αξιώσεις αυτές, δεν υπήρχε εκκρεμής δίκη κατά τη  δημοσίευση του εν λόγω ν.  4714/2020 (31.7.2020)».

 

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι «η ρύθμιση του άρθρου 114 του ν. 4714/2020, με την οποία προβλέφθηκε η καταβολή στους συνταξιούχους των ποσών που αντιστοιχούν μόνο σε περικοπές κύριων συντάξεων (και όχι σε περικοπές επικουρικών συντάξεων ή καταργηθέντα επιδόματα εορτών και αδείας) δεν αντίκειται στην υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις, δεν συνιστά παράβαση του δεδικασμένου και δεν αντίκειται σε άλλες διατάξεις υπέρτερης τυπικής ισχύος τις οποίες επικαλούνται οι αιτούντες».

 

Σε άλλο σημείο, οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, υπογραμμίζουν: «Τηρείται, εν προκειμένω, η δίκαιη ισορροπία μεταξύ της προσβολής της περιουσίας των ανωτέρω συνταξιούχων (διά του περιορισμού των προβλεπομένων να χορηγηθούν σε αυτούς αναδρομικών ποσών) και του δημοσίου συμφέροντος και, ως εκ τούτου, οι διατάξεις του άρθρου 114 του ν. 4714/2020 δεν αντίκεινται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας. Περαιτέρω, με τα ανωτέρω δεδομένα δεν συντρέχει περίπτωση παραβιάσεως ούτε του άρθρου 17 του Συντάγματος».

 

 

"Μας είχαν υποσχεθεί πολιτική λύση"

 

Ο πρώην γενικός γραμματέας των συνταξιούχων του Δημοσίου Θέμης Φραγκιαδάκης, δήλωσε στη "Ν.ΚΡΗΤΗ" χθες: "Εμάς στο Ηράκλειο μας είχαν όλοι πει, τόσο ο Κατρούγκαλος και ο Πετρόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Βρούτσης της ΝΔ, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πέτσας, ότι οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στα δικηγορικά γραφεία, γιατί αν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι θετική, θα επιστρέψουν τα αναδρομικά σε όλους. 

 

Περίπου 350.000 συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν έχουν προσφύγει. Βέβαια, σε ό,τι αφορά τα δώρα του 11μηνου, να μην ξεχνάμε ότι τα έπαιρναν μόνο όσοι ήταν άνω των 65 ετών. Μιλάμε για ποσά 400 ευρώ του Δώρου Χριστουγέννων, 200 ευρώ του Δώρου Πάσχα και 200 ευρώ του Επιδόματος Αδείας του καλοκαιριού. Υπάρχει στο μεταξύ η πολιτική δέσμευση από τρεις - τέσσερις υπουργούς συν τον Πέτσα, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους"...

Καταλήγοντας, λέει, μάλιστα, ότι υπάρχουν και παλιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν τις εφάρμοσαν οι εκάστοτε κυβερνώντες, όπως ήταν η επιστροφή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που η κυβέρνηση παραβίασε, παρουσιάζοντας την ανάγκη προμήθειας φρεγατών για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας!...

Τώρα, λοιπόν, οι συνταξιουχικές οργανώσεις, βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων με την ελπίδα ότι ετούτη τη φορά, θα γίνει πράξη η πολιτική δέσμευση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και φυσικά, η εκτελεστική εξουσία της χώρας, θα σεβαστεί τη δικαστική και δεν θα αφήσει τους συνταξιούχους να βρεθούν σε δικαστικές περιπέτειες για περαιτέρω προσφυγές.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αχ βρε Κούλα...

  (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ) Βρέθηκες κι εσύ στον λάθος τόπο ήσουν δυστυχώς, στη λάθος ώρα, πίστευες πως θα περάσει η μπόρα, αλλά δεν θα πέρναγε, γαμώτο... Έτρεξες, μα ήσουνα γυναίκα όπως κάθε πλάσμα που δεν έχει, δύναμη να φύγει όταν βρέχει, απ' του εφιάλτη τη φαρέτρα... Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα σε μια βρώμικη και άθλια Πατρίδα. Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα. Δεν υπάρχει πια, καμιά ελπίδα. Ποια αστυνομία και ποιο κράτος μόνο υπουργούς θα προστατεύει, όταν κάθε θύμα θα πεθαίνει, κι όλοι εμείς θα ζούμε κατά λάθος. Βρέθηκες, που λες, στον λάθος τόπο, ήσουνα κι εσύ στη λάθος χώρα, νόμιζες πως θα περάσει η μπόρα μα δεν πέρασε, ποτέ, γαμώτο.... Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα σε μια βρώμικη και άθλια Πατρίδα. Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα. Δεν υπάρχει πια, καμιά ελπίδα. (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 - xrispapadakis@gmail.com)

Μεγαλώνω....

    (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ) Μεγαλώνω μα δεν έβαλα μυαλό δεν φοβάμαι και δεν θέλω να ελπίζω, σ΄έναν κόσμο που ν΄αντέξω προσπαθώ αλλά τον βρίζω... Μεγαλώνω αλλά κάνω σαν παιδί δεν πιστεύω τους μεγάλους, δε φοβάμαι κι όταν πρέπει να σας πω ποιος  είμ' εγώ... δεν θυμάμαι... Μία μύτη βγήκε πρώτη μες στο φως, και από πίσω το μωρό να κλαψουρίζει,   καμιά φορά σαν να το βλέπω, να γελά και να με βρίζει... Κι αν μεγάλωσα δεν έβαλα μυαλό 54 κεράκια, σαν φυσήξω και δε σβήσετε στο πρώτο μου το "φου" θα σας βρίσω... Μεγαλώνω μα δεν έβαλα μυαλό μου το λένε αρκετοί "για το καλό μου", πως θα πρέπει να κοιτάω κάποιες φορές τον εαυτό μου. Να προσέχω και να βγάζω τον σκασμό όταν ο φόβος όλα γύρω θα τα λιώνει, να΄το πάλι...αυτό το άσχημο μωρό, που με μουτζώνει! (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - xrispapadakis@gmail.com - ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024)

Αυτός ο κόσμος δεν αλλάζει...ανατρέπεται!

  (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ "ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ")   Πλαστικές απολαύσεις, χημικά και σκουλίκια, καυσαέρια, ορμόνες, βιταμίνες και στρες, δακρυγόνα και σφαίρες για την κάθε αλήθεια, εξουσίες χτυπάνε και παντού ο χαφιές. Χρωστικές για την πείνα και ποτά νοθευμένα, δηλητήρια σε δόσεις διαφημίσεις...χαμός, φονικά και ληστείες και παιδιά σκοτωμένα, στις ειδήσεις τα βλέπεις κάνεις ζάπινγκ και τρως.   Αυτός ο κόσμος δεν αλλάζει ανατρέπεται... Αυτό το σύστημα δεν φτιάχνει το γκρεμίζεις...   Αυτή η ζωή που ονειρευόμαστε                     δεν έρχεται...                                                                    Την κοινωνία που ονειρεύεσαι τη χτίζεις.                                                                                                                                                                                                                                                                            Σπάσε λοιπόν την αλυσίδα που σου φτιάξανε, δείξε τα