ΒΙΝΤΕΟ...ΔΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στο νησί μας για τον επικίνδυνο εχθρό
Ο δάκος της ελιάς και άλλες επικίνδυνες ασθένειες για τις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού μας, στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής έρευνας, από την εκπομπή "60 ΛΕΠΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ" (ΝΟΤΟΣ TV) της Πέμπτης 6 Ιουνίου 2019.
Ο φυτοπαθολόγος-μυκητολόγος και πρώην ερευνητής στο ΕΘΙΑΓΕ, Λευτέρης Λιγοξυγκάκης - με μεγάλη ιστορία και προσφορά στην έρευνα για τους αγρότες - στο στούντιο της εκπομπής.
Μέσω SKYPE η εντομολόγος, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ελιάς από τα Χανιά Αργυρώ Καλαϊτζάκη, έδωσε ταυτόχρονα και η ίδια, απαντήσεις και στοιχεία, σε θέματα για το δάκο της ελιάς, προκειμένου οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης να θωρακιστούν με το "όπλο" της ενημέρωσης.
Να μάθουν όλα όσα τους χρειάζονται, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν - μαζί με τον μηχανισμό της Περιφέρειας Κρήτης - τον επικίνδυνο και καταστροφικό εχθρό της παραγωγής τους.
Τότε η χρονιά έδειχνε "καλή" από άποψη δακοκτονίας στο νησί μας. Μάλιστα, όλοι μας διαβεβαίωναν πως τα πάντα γίνονται με τον καλύτερο τρόπο.
Μόνο που εμείς δεν πειστήκαμε... Και προχωρήσαμε σε δημοσιογραφική έρευνα.
Υπενθυμίζω. Ήταν το καλοκαίρι εκείνο, που καταστράφηκε η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης κυρίως από δάκο, αλλά και από το γλοιοσπόριο καθώς και τη βούλα. Αλλά το δρόμο - σύμφωνα με τα πορίσματα - τον άνοιξε το έντομο του δάκου. Καταστροφές άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης.
Ακόμα περιμένουν οι κρητικοί το "πράσινο φως" των αποζημιώσεων. Μόνο τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τους έμειναν για..."χόρταση"... Τουλάχιστον, προς το παρόν...
Μάλιστα, η εκπομπή στο δεύτερο μέρος της, μέσω SKYPE, "ταξίδέψε" στο Τυμπάκι και έδωσε "μικρόφωνο" στον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Βαγγέλη Τσιμπραγάκη.
Εκτός από τα θέματα του δάκου, ο κ. Τσιμπραγάκης αναφέρθηκε και σε θέματα, όπως την άκρως επικίνδυνη και καταστροφική "πεταλούδα" με την επιστημονική ονομασία Tuta absoluta.
Τον μεγαλύτερο εχθρό της ντομάτας, που καταστρέφει σε πολύ μεγάλα ποσοστά, την παραγωγή στην Κρήτη. Κι ενώ υπάρχει για άλλες καλλιέργειες το πρόγραμμα "Κομφούζιο" που συνδιάζει μεθόδους βιολογικής και χημικής καταπολέμησης, η Ελληνική κυβέρνηση - μέχρι και σήμερα, δύο χρόνια μετά - "σφυρίζει" αδιάφορα, κρατώντας τη ντομάτα, έξω από το πρόγραμμα. Και τους ντοματοπαραγωγούς στην ομηρία του...εντόμου...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου