Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοκ από τις τιμές των καυσίμων, με την κυβέρνηση να μην προχωράει στη μείωση των φόρων!

 

Χωρίς όριο, ανεβαίνουν διαρκώς, από μέρα σε μέρα στην Ελλάδα, οι τιμές των καυσίμων, με την Κρήτη να "καίγεται" από τις πρωτόγνωρες τιμές, που βάζουν..."χειρόφρενο" στα οχήματα και αφήνουν παγωμένα τα νοικοκυριά, ενόψη του νέου χιονιά που βρίσκεται προ των πυλών και ξεκινάει από αύριο Πέμπτη στο νησί μας. Όμως, την ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε συζήτηση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, ανακοινώνοντας πλαφόν μόνο στο...κέρδος των πρατηριούχων, η Κυπριακή κυβέρνηση (καθώς και άλλες στην Ε.Ε) έκανε πράξη αυτό που εδώ και χρόνια διεκδικούν οι Έλληνες, δηλαδή τη μείωση της φορολογίας των καυσίμων. Έτσι, από χθες, η κυβέρνηση της Κύπρου προχώρησε σε σημαντική μείωση του κόστους των καυσίμων, δημιουργώντας τις συνθήκες, το κράτος να μειώνει τα έσοδα του, για να ανακουφίζει τους πολίτες του!

Στην Ελλάδα, μάλιστα, η φορολογία στα καύσιμα χαρακτηρίζεται ως ληστρική, αφού, όπως ξεκαθαρίζει στη "Ν.Κρήτη" ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης: "Στα καύσιμα, οι φόροι ανέρχονται στο 67%. Που σημαίνει, ότι, αν κάποιος, αγοράσει καύσιμο αξίας 100 ευρώ, τα 67 ευρώ είναι οι φόροι του κράτους και τα υπόλοιπα 33 ευρώ είναι η αγορά του αργού, το κέρδος των διυλιστηρίων, το κέρδος των εταιρειών, το κέρδος των μεταφορέων και το κέρδος του πρατηριούχου"!

Στο σημείο αυτό, προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις σε ακρίβεια καυσίμων στην Ευρώπη. "Είμαστε κάπου στην τρίτη θέση μαζί με τη Δανία όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα των άλλων χωρών είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τη χώρα μας"...

 


"Στα καύσιμα, οι φόροι ανέρχονται στο 67%. Που σημαίνει, ότι, αν κάποιος, αγοράσει καύσιμο αξίας 100 ευρώ, τα 67 ευρώ είναι οι φόροι του κράτους και τα υπόλοιπα 33 ευρώ είναι η αγορά του αργού, το κέρδος των διυλιστηρίων, το κέρδος των εταιρειών, το κέρδος των μεταφορέων και το κέρδος του πρατηριούχου"!

  

Μάλιστα, όπως λέει ο Λυκούργος Σαμόλης, εκτός από την Κύπρο έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, παρά το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα των άλλων χωρών είναι υψηλότερο και είναι αντιθέτως χαμηλότεροι από τη χώρα μας, οι φόροι των καυσίμων...

"Όλη η εβδομάδα αυτή φαίνεται ότι θα έχει αυξήσεις. Αν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, μπορεί να δούμε ακόμα υψηλότερες τιμές.  Ήδη σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε αυξήσεις από 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και γύρω στα 6 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη", λέει χαρακτηριστικά ο Λυκούργος Σαμόλης.

Μάλιστα, στο Ηράκλειο το πετρέλαιο θέρμανσης έχει φτάσει τα επίπεδα των 1,55 έως 1,60 ευρώ το λίτρο και αυτό αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για τα νοκοκυριά, που πρέπει να θωρακιστούν απέναντι στη νέα κακοκαιρία. "Η κυβέρνηση λοιπόν αφήνει εντελώς ξεκρέμαστο τον κόσμο. Δεν βλέπει ότι προσπαθεί να ζήσει ο κόσμος με 500 και 600 ευρώ μισθό; Έχουμε τιμές Ολλανδίας και τιμές Γερμανίας με διαφορετικές τιμές στο κατακεφαλήν εισόδημα. Δεν μειώνει τον ΕΦΚ. Το πλαφόν στο κέρδος που έβαλε δεν βοηθάει τον καταναλωτή. Και ουσιαστικά είναι ένα ειδικό τρικ, για να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στη μείωση του ΕΦΚ"...

Κι όμως. "Τόσο η Κύπρος όσο και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησαν στη μείωση του φόρου.  Και μιλάμε ότι πρόκειται για χώρες όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλότερο και την ίδια ώρα έχουν πολύ πιο μικρό φόρο κατανάλωσης σε σχέση με τη χώρα μας"!


Το νομοσχέδιο της Κύπρου


Λιγότερα κατά 8.3 σεντ το λίτρο πληρώνουν από χθες και θα πληρώνουν μέχρι την 1η Ιουνίου, οι Κύπριοι καταναλωτές όταν προμηθεύονται καύσιμα. Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Βουλής αποφάσισε μείωση στους φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε να πάρουν μια ανάσα οι καταναλωτές από το ράλι στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες ήδη κτύπησαν κόκκινο και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα, λόγω των συνεπειών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση των φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη 95 και 98 οκτανίων και στο πετρέλαιο κίνηση κατά 7 σεντ το λίτρο. Εάν προστεθεί και το ΦΠΑ, τότε η μείωση είναι 8.3 σεντ το λίτρο. Παράλληλα, μειώθηκαν οι φόροι κατανάλωσης κατά 5.32 σεντ το λίτρο (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το δημοσιονομικό κόστος για το κράτος από τη μείωση των φόρων κατανάλωσης κυμαίνεται γύρω στα €40 εκατομμύρια ευρώ. 

Στο μεταξύ το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραταθεί για άλλους δύο μήνες η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό.

Συγκεκριμένα για τα νοικοκυριά η μείωση του ΦΠΑ στο 9% παρατείνεται μέχρι το τέλος Απριλίου. Επίσης οι ευάλωτοι καταναλωτές θα καταβάλλουν 5% ΦΠΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου.


"Η διαφορά των τιμών μεταξύ των πρατηρίων"


Ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, λέει τέλος: "Το τελευταίο διάστημα, επειδή οι αυξήσεις είναι απανωτές, θα παρατηρηθούν διαφορές από πρατήριο σε πρατήριο. Δεν σημαίνει ότι κάποιος αισχροκερδεί. Απλά, κάποιος αγοράζει καθημερινά και κάποιος αγόρασε πριν πέντε μέρες. Μπορεί να δεις πρατήριο με 7,8 και 10 λεπτά διαφορά. Αυτό το λέμε για να ξέρει ο κόσμος τι πραγματικά συμβαίνει"...




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αχ βρε Κούλα...

  (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ) Βρέθηκες κι εσύ στον λάθος τόπο ήσουν δυστυχώς, στη λάθος ώρα, πίστευες πως θα περάσει η μπόρα, αλλά δεν θα πέρναγε, γαμώτο... Έτρεξες, μα ήσουνα γυναίκα όπως κάθε πλάσμα που δεν έχει, δύναμη να φύγει όταν βρέχει, απ' του εφιάλτη τη φαρέτρα... Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα σε μια βρώμικη και άθλια Πατρίδα. Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα. Δεν υπάρχει πια, καμιά ελπίδα. Ποια αστυνομία και ποιο κράτος μόνο υπουργούς θα προστατεύει, όταν κάθε θύμα θα πεθαίνει, κι όλοι εμείς θα ζούμε κατά λάθος. Βρέθηκες, που λες, στον λάθος τόπο, ήσουνα κι εσύ στη λάθος χώρα, νόμιζες πως θα περάσει η μπόρα μα δεν πέρασε, ποτέ, γαμώτο.... Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα σε μια βρώμικη και άθλια Πατρίδα. Αχ βρε Κούλα. Κάθε Κούλα. Δεν υπάρχει πια, καμιά ελπίδα. (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 - xrispapadakis@gmail.com)

Μεγαλώνω....

    (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ) Μεγαλώνω μα δεν έβαλα μυαλό δεν φοβάμαι και δεν θέλω να ελπίζω, σ΄έναν κόσμο που ν΄αντέξω προσπαθώ αλλά τον βρίζω... Μεγαλώνω αλλά κάνω σαν παιδί δεν πιστεύω τους μεγάλους, δε φοβάμαι κι όταν πρέπει να σας πω ποιος  είμ' εγώ... δεν θυμάμαι... Μία μύτη βγήκε πρώτη μες στο φως, και από πίσω το μωρό να κλαψουρίζει,   καμιά φορά σαν να το βλέπω, να γελά και να με βρίζει... Κι αν μεγάλωσα δεν έβαλα μυαλό 54 κεράκια, σαν φυσήξω και δε σβήσετε στο πρώτο μου το "φου" θα σας βρίσω... Μεγαλώνω μα δεν έβαλα μυαλό μου το λένε αρκετοί "για το καλό μου", πως θα πρέπει να κοιτάω κάποιες φορές τον εαυτό μου. Να προσέχω και να βγάζω τον σκασμό όταν ο φόβος όλα γύρω θα τα λιώνει, να΄το πάλι...αυτό το άσχημο μωρό, που με μουτζώνει! (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - xrispapadakis@gmail.com - ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024)

Αυτός ο κόσμος δεν αλλάζει...ανατρέπεται!

  (ΣΤΙΧΟΙ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ "ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ")   Πλαστικές απολαύσεις, χημικά και σκουλίκια, καυσαέρια, ορμόνες, βιταμίνες και στρες, δακρυγόνα και σφαίρες για την κάθε αλήθεια, εξουσίες χτυπάνε και παντού ο χαφιές. Χρωστικές για την πείνα και ποτά νοθευμένα, δηλητήρια σε δόσεις διαφημίσεις...χαμός, φονικά και ληστείες και παιδιά σκοτωμένα, στις ειδήσεις τα βλέπεις κάνεις ζάπινγκ και τρως.   Αυτός ο κόσμος δεν αλλάζει ανατρέπεται... Αυτό το σύστημα δεν φτιάχνει το γκρεμίζεις...   Αυτή η ζωή που ονειρευόμαστε                     δεν έρχεται...                                                                    Την κοινωνία που ονειρεύεσαι τη χτίζεις.                                                                                                                                                                                                                                                                            Σπάσε λοιπόν την αλυσίδα που σου φτιάξανε, δείξε τα